Om du har velat börja med en ny hobby men saknar tillräckligt med plats i hemmet är det dags att tänka om. Du har antagligen mer outnyttjat utrymme än du kan tro och din dröm behöver inte fortsätta att vara det.

I den här artikeln får du tips och idéer om hur du kan använda dig av okonventionella utrymmen för att skapa din egen plats för hobby och fritid, långt ifrån vardagens stress och måsten.

Varför ska man då skaffa sig ett hobbyrum? Anledningarna är flera:

  • Du får en ostörd plats för dig själv
  • En lugn miljö gör det lättare att vara kreativ och praktisk
  • Du får möjlighet att uttrycka din personlighet

En vedbod blir en bra verkstad

Om du bor i villa har du kanske en oanvänd vedbod eller en liten friggebod på tomten. Dessa förhållandevis små utrymmen är precis lagom stora för en mindre verkstad eller annan typ av hobbylokal.

Med en enkel inredning och lite planering kan du lätt få in ett arbetsbord, verktyg eller vad du behöver för din hobby. Räkna med att spendera många timmar ifred och i lugn och ro i din nya ”mans-oas”.

Använd din källare och vind

Om vinden eller källaren står halvtomma är de perfekta rum för utövandet av din hobby. Både källare och vindar brukar vara relativt stora och du kan därför få plats med allt du behöver och mer därtill.

Exempelvis kan du göra om ett av dessa rum till en mysig spelhörna full med flipperspel, biljard och bordsfotboll. Inred gärna med en liten myshörna som hör till och där du kan ta dig en liten tupplur under eftermiddagen.

För att vara extra platseffektiv när du inreder kan du satsa på en bäddsoffa istället för en vanlig soffa. Då kan ditt nya spelrum dubbla som gästrum när grabbarna kommer på besök, plus att bäddsoffor ofta är så mycket snyggare.

Allt du behöver till ditt nya hobbyrum

Vad är det då som är nödvändigt till ett hobbyrum för en karl?

Eftersom du kommer att spendera ett oändligt antal timmar i ditt nya utrymme så säger det sig självt att det definitivt lönar sig att koppla in en minikyl. Då håller sig läsken och ölen iskall samtidigt som du har en plats att förvara goda pizzabitar på.

En TV och en skön fåtölj är förstås heller aldrig fel ifall du vill ta dig en paus eller låta rummet dubbla som sportrum.

I övrigt handlar det bara om att skaffa den utrustning du behöver för din hobby samt inreda efter tycke och smak. Tänk på att det är ditt personliga hobbyrum så därför kan du med gott samvete välja gardiner, tavlor och möbler som speglar din personlighet. Med andra ord kan du glömma alla konventionella färgkombinationer och vad som är trendigt just nu.